language:

3D printen van een (elastisch) hart moet standaard in elk ziekenhuis (van de toekomst)

Het ontwikkelproces van het 3D printen van een elastisch hart

3D Medical Lab is een innovatief Utrechts bedrijf dat wordt geleid door Technisch Geneeskundige. In het figuur is een aortaboog dissectie weergegeven.
3D Medical Lab is een innovatief Utrechts bedrijf dat wordt geleid door Technisch Geneeskundige. Wij houden van een uitdaging! Vroeger was een anatomisch model op een standaardje heel normaal.


Publicatie datum: 2020-12-29
Vroeger was een anatomisch model op een standaardje heel normaal, en waarschijnlijk staat deze nog bij menigeen op de poli in de artsenkamer op het bureau, of thuis op de studeerkamer. Het anatomisch model is een generalistisch model en geeft natuurlijk geen inzicht in een patiënt-specifiek casus. Uitermate handig is wel dat je delen uitelkaar kan halen om zo de dieper gelegen structuren kan bewonderen.

3D Medical Lab is het eerste bedrijf dat een aneurysma in 3D kan printen met een elastisch materiaal dat de eigenschappen van een aneurysma kan evenaren. Voorheen was het niet mogelijk om complexe uitdagende aneurysma‘s te opereren, maar met deze 3D geprinte modellen opent dit de weg naar behandeling van dit type aneurysma‘s. Zie ook ons artikel: Foutloos opereren bij patiënten met een aneurysma.

Wij hebben veel onderzoek gedaan naar het 3D printen van elastische vaatmodellen en nu gaan wij ons ook richten op het 3D printen van een elastisch hart.

In Nederland zijn op dit moment ongeveer anderhalf miljoen hart- en vaatpatiënten en worden dagelijks bijna 750 mensen met hart- en vaatproblemen opgenomen in het ziekenhuis. Elke dag overlijden 100 Nederlanders aan deze ziekte.
In een tijd waarin hart- en vaatziekten nog altijd een veelvoorkomende doodsoorzaak zijn, kan 3D print innovatie wereldwijd op termijn vele mensen het leven redden. Dat kan doordat de chirurg van te voren meer inzicht krijgt in de complexiteit van de casus door de 3D modellen te bestuderen, dit kan fouten op de operatiekamer voorkomen. Daarnaast kunnen ook 3D modellen helpen bij het opleiden van chirurgen.

Op een varkenshart kunnen medisch specialisten operatietechnieken oefenen en testen in een laboratorium. Met de juiste techniek kan het varkenshart een waardevol onderzoeksobject zijn, echter er kleven ook vele nadelen aan. We horen geluiden dat het hart slap is, er komen dierlijke vloeistoffen vrij, dus je moet voorbereidingen treffen om naderhand alles schoon te kunnen maken. Je moet daarvoor vaak in een laboratorium setting oefenen. Daarnaast zal je een dierlijk hart moeten gebruiken.

Een 3D geprint hart of vaatmodel heeft veel meer voordelen. Je kan specifiek een patiëntcasus voorbereiden, door specifiek het hart van die patiënt te printen. Het 3D geprinte hartmodel is elastisch en het kan daardoor de werkelijkheid redelijk benaderen. Het is doorzichtig, zodat je inzichtelijk hebt hoe de structuren lopen en als je een operatiechniek aan het oefenen bent, kan zien wat je doet. En daarnaast kan je er ook vloeistoffen doorheen laten lopen, hiermee kan je de flow-pressure simuleren. Dan kan je snel de flow bestuderen nadat je zojuist de (mitralus)hartklep hebt aangebracht.

Ben je benieuwd hoe onze 3D geprint hart eruit is komen te zien, kijk even hieronder naar de beschrijving daarover.

Wij zijn erg benieuwd welke impact onze 3D geprinte hart- en vaatmodellen op langer termijn zullen hebben. De tijd zal dit uitwijzen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met contact@3DMedicalLab.com


1 / 11
2 / 11
3 / 11
4 / 11
5 / 11
6 / 11
7 / 11
8 / 11
9 / 11
10 / 11
11 / 11

Neem contact met ons op
 

Contact Us

contact@3DMedicalLab.com

3D Medical Lab is onderdeel van :
Technical Medicine Solutions B.V.
Oudegracht 275C
3511NN Utrecht

Volg ons ook op

©2021 KvK-nr: 73035114 BTW-nr: NL859328855B01 IBAN-bankrek.: NL24INGB0008665180