Foutloos opereren bij patiënten met een aneurysma.

3D Medical Lab is een innovatief Utrechts bedrijf dat wordt geleid door Technisch Geneeskundige. In het figuur is een aortaboog dissectie weergegeven.
3D Medical Lab is een innovatief Utrechts bedrijf dat wordt geleid door Technisch Geneeskundige. In het figuur is een aortaboog dissectie weergegeven.


Publicatie datum: 2020-12-23
3D Medical Lab is het eerste bedrijf dat een aneurysma in 3D kan printen met een elastisch materiaal dat de eigenschappen van een aneurysma kan evenaren. Voorheen was het niet mogelijk om complexe uitdagende aneurysma‘s te opereren, maar met deze 3D geprinte modellen opent dit de weg naar behandeling van dit type aneurysma‘s.

Een aorta-aneurysma (AA) is een pathologische verwijding van de aorta. In westerse landen komt deze aandoening voornamelijk voor in de buik (abdominaal aortaaneurysma: AAA). Tijdens het verloop van de ziekte kunnen aneurysma‘s groeien en uiteindelijk zelfs scheuren. De meeste AA-patiënten hebben geen symptomen, waardoor ze niet weten dat ze een aneurysma hebben. Het plotseling scheuren van aneurysma‘s kan leiden tot ernstige inwendige bloedingen.

Een AA kan worden behandeld met een minimaal invasieve procedure, genaamd EndoVascular Aortic Repair stenttransplantatie (EVAR). Hoewel EVAR een effectieve procedure is, komt ongeveer 15% van de AAA-gevallen niet in aanmerking voor de procedure vanwege anatomische complexiteit. Deze gevallen zijn uitdagend omdat zowel CT-scans als driedimensionale CT-reconstructie moeilijk te interpreteren zijn.

Door het gebruik van een 3D geprint model krijgt de chirurg veel meer inzicht in de patiënt-specifieke anatomische structuren. Daarnaast kan de chirurg de operatie op de 3D geprinte modellen oefenen en zodoende fouten tijdens de operatie vermijden.

3D geprinte vaatmodellen in combinatie met virtuele 3D modellen geeft de chirurg veel meer inzicht in complexiteit van de anatomische structuren en mogelijk dan ook hogere kans op slagen van de minimaal invasieve operatie.

Wij zijn erg benieuwd welke impact onze 3D modellen op de slagingskans van een complexe operatie bij patiënten met een aneurysma hebben. Onderzoek zal dit uitwijzen.

Wij hebben veel onderzoek gedaan naar het 3D printen van elastische vaatmodellen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met contact@3DMedicalLab.com
Elastisch 3D geprint vaatmodel
Neem contact met ons op
 

Contact Us

contact@3DMedicalLab.com

3D Medical Lab is onderdeel van :
Technical Medicine Solutions B.V.
Oudegracht 275C
3511NN Utrecht

Volg ons ook op

©2021 KvK-nr: 73035114 BTW-nr: NL859328855B01 IBAN-bankrek.: NL24INGB0008665180