3D printen voor medische toepassingen is onmogelijk zonder Technisch Geneeskundige
3D Medical Lab is een innovatief Utrechts bedrijf dat wordt geleid door Technisch Geneeskundige. In het figuur is een CT-scan zichtbaar.
Publicatie datum: 2020-12-28
Medisch 3D-printen is een opkomend technologisch gebied dat een absolute meerwaarde kan hebben bij het voorbereiden van een complexe operatie, maar ook zeker bij het opleiden van medisch specialisten, nurse practitioner en verpleegkundigen.
Door het gebruik van de 3D modellen kunnen patiënt-specifieke anatomische kenmerken inzichtelijk gemaakt worden.
Zie ook ons artikel: Foutloos opereren bij patiënten met een aneurysma.
Het 3D printen in de gezondheidzorg gaat momenteel rasend snel. Voordeel is dat de medische sector kan profiteren van de jarenlange innovaties in 3D printtechnologie uit andere industriën. Door het gebruik van deze 3D print technologie zullen veel nieuwe innovatieve oplossingen ontstaan voor medische toepassingen.
Hoe snel gaan we iets merken van die innovaties?
Het interessante is dat het concept 3D printen al in de jaren ‘80 is ontstaan en sindsdien gebruikt wordt. Doordat de technologie na 2000 beter en goedkoper werd, begon de 3D printtechnologie pas serieus interessant te worden.
Doordat de medische sector van oudsher concervatief is, zag men de interesse in de 3D printtechnologie in medische toepassingen pas veel later opgang gekomen. Pas rond 2018 kwam het 3D printen pas echt in beeld.
Voor een hobbiest ziet een 3D geprint model er natuurlijk al snel fantastisch uit, maar in de medische sector komt daar natuurlijk nog heel wat andere aspecten bij kijken.
Hoewel het afhankelijk is van de medische toepassing waarvoor de 3D modellen worden gebruikt, zal de nauwkeurigheid van het 3D geprint model van belang zijn, maar ook welk materiaal er gebruik gaat worden. Is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat het 3D geprinte model steriel gemaakt moet worden.
Bovenstaande gaat eigenlijk alleen nog maar om de eigenschappen van het eindproduct. Een ander aspect wat misschien nog wel belangrijker is, hoe verkrijg je een 3D model uit een radiologische scan, zodat je deze naar de 3D printer kan sturen!
Zie de CT-scan in figuur 1, diegene zonder medische achtergrond zullen niet meteen kunnen duiden wat je op deze CT-scan werkelijk ziet. En dan komt toch mooi het vakgebied van een Technisch Geneeskundige om de hoek kijken. Technisch Geneeskundige (Klinisch Technologen) hebben zowel de kennis om een CT-scan te kunnen interpreteren, maar zeker ook de vertaalslag kunnen slaan naar wat er nodig is om een 3D geprint model te kunnen realiseren uit een medische 3D printer.
De studie Technische Geneeskunde (Klinisch Technologie) is in 2003 gestart op de Technische Universiteit Twente (UTwente). De unieke zesjarige opleiding is uitgegroeid tot een populaire opleiding aan de UTwente. In 2014 volgde eenzelfde opleiding vanuit het samenwerkingsverband tussen de Technische Universiteit Delft (TUDelft), het Leids Universitair Medisch Centrum en het Erasmus Medisch Centrum.
Technisch Geneeskundigen spelen een steeds belangrijker rol in de medische zorg. Dat werd nog eens benadrukt doordat de Eerste Kamer op dinsdag 23 april 2020 de Technisch Geneeskundige definitief heeft opgenomen in de Wet BIG.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met contact@3DMedicalLab.com
Maak technische innovaties niet beschikbaar, maar inzetbaar!